Om Byafossen Karate

Velkommen!

Byafossen Karate ble etablert september 2009, tatt opp i kampsportforbundet 24.06.2010 og Stilartsorganisasjonen Wado International Ko-federation (WIKF) 28.08.2010.

Vi er organisert som gruppe under Byafossen idrettslag og følger samme formålsparagraf, lover og vedtekter.  Det er i tillegg etablert eget styre.

Litt om stilarten Wado-ryu karate

Karate er en kampsport som opprinnelig kommer fra Østen og er en våpenløs selvforsvarskunst. Karate betyr rett og slett ”Åpen hånd”. Du har sikkert registrert at det er mange ulike stilarter som kung-fu, tae-kwon do, karate m.fl. Det finnes en del felles prinsipper for disse stilartene, men er allikevel ganske så forskjellige når det kommer til stykket.

Den stilarten som vil bli undervist gjennom Byafossen karate er Wado karate og betyr ”fredens vei”. Wado karate fokuserer mer på teknikk, hurtighet og spenst enn på bruk av rå muskelkraft. Det gjør stilarten godt egnet for karateutøvere i alle aldre, og med ulik fysisk form. Med sine hurtige og effektive teknikker er Wado Karate godt egnet i selvforsvar.

Stilartens grunnlegger Ohtsuka hadde gode kunnskaper om asiatisk medisin, og mange teknikker i Wado Ryu er derfor laget for å motvirke stress og føre til bedre helse. Ohtsuka trente selv karate daglig til han var i sitt nittiende år.

Ohtsukas beste elev, Tatsuo Suzuki, flyttet til Europa i 1965 for å introdusere Wado Ryu for europeere. Sensei Suzuki var en ekstremt dyktig utøver, og snart ble Wado Ryu den mest populære karateformen i Europa.

I Norge er det stilartsorganisasjonen WIKF (Wado International Karate-Do Federation) som har hovedansvaret for utviklingen av stilarten.

Sensei Cato Bruarøy er hovedinstruktør i WIKF Norge. Cato er Norges høyest graderte kampsport utøver og hadde Tatsuo Suzuki som instruktør og mentor. Trener for Byafossen Karate, Morten Bjerkan, har trent under Cato Bruarøy og hans instruktører og er gitt tillatelse til å starte egen klubb.

Mer informasjon finner du på: www.wikf.no

Byafossen Karate

Regler

1. Alle skal være snille mot hverandre
2. Hovedinstruktør er sjefen
3. Ingen teknikker utenfor dojo
4. Alle møter presis til trening
5. Karate skal være gøy!

Antrekk

Vanlig gymtøy med heldekkende treningsbukse er ok. Sko er ikke tillatt da skader lett kan oppstå ved spark. Karatedrakt (Gi) kjøpes først når eleven har nådd første gradering (gult/hvitt belte). Normalt er det gradering en gang i halvåret. Smykker og klokker legges igjen hjemme.

Kontaktinformasjon

 

 

Hovedinstruktør:
Morten Bjerkan
Mobil: 99258287
morten.bjerkan@ntebb.no

Hovedkanal for informasjon vil være: www.byafossen.no, i tillegg legges det informasjon ut på vår facebookside (søk på Byafossen karate)

Ord og uttrykk

I karate har vi en del ord og uttrykk som brukes når vi trener. Her er de mest vanlige.

 

Uttrykk Betyr
Chudan Magehøyde
Dojo Treningsområde, sted for å praktisere karate
Gedan Ankelhøyde
Gedan-Barai Blokk nedover
Geri Spark
Gi Drakt (navnet på den drakten vi bruker
Gyuaku-zuki Slag rett frem motsatt arm og fot
Hajime Sett i gang ! Start !
Jodan Hodehøyde
Jodan-uke Blokk nedenfra og opp
Jun-zuki Slag rett frem samme arm som fot
Kiai !! Kamprop som brukes når vi utfører slag/spark
Mae-geri Front spark rett frem
Mawashi-geri Sidespark
Mawate Vend 180 grader
Naore Stiller opp, samlede ben.
Rei Bukk! (hilser for å vise respekt)
Yame Stopp
Yoi Vær klar!
Ichi! Kommandorop fra instruktør

I tillegg til mange fler, men de vil komme naturlig etterhvert som utøveren utvikler seg.